Vastuuta vai välittämistä?

Vastuuta vai välittämistä?

April 08, 2019

Yritysten tuotannon läpinäkyvyys ja vastuullisuus on puhuttanut viimeaikoina suuresti erityisesti vaatetus- ja tekstiilialan yritysten kohdalla. Kuluttajat ovat lopen kyllästyneitä kauniisiin markkinointi-puheisiin. Viime aikojen uutisten valossa ei ole ihme, että koemme tulleemme huijatuiksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) linjaa, että yritysten vastuullisuus on omatoimista, mutta nykypäivänä välttämätöntä. Se on kestävän kehityksen mukaista toimintaa, joka koskee sosiaalista, taloudellista ja ekologista vastuuta. Mielestäni alan yritysten on äärimmäisen vaikeaa toimia kaikilla sen saroilla täysin, kokonaisvaltaisesti kestävän kehityksen mukaisesti. Tai voi, mutta silloin valinta olisi olla tekemättä yhtään mitään. Jokaisen yrittäjän onkin hyvä määritellä mitä vastuullisuus juuri omassa toiminnassa tarkoittaa, kuten EK ohjeistaa.  

Vastuullisuus kattaa sisälleen äärettömän paljon. Itse asiassa on vaikeaa löytää sellaista yrityksen toimintoa, johon vastuullisuus-kysymykset eivät ylettyisi. Yrityksen on mietittävä vastuukysymyksiä liittyen esim. materiaalien alkuperään, tuotantolaitosten olosuhteisiin, työntekijöiden palkkaukseen, eläinten kohteluun, valmistusmaan politiikkaan, hävikkien ja tuotepalautusten käsittelyyn, kierrätykseen, kiertotalouteen, suunnittelijoiden vastuuseen, asiakaspalveluun jne. Pohjimmiltaan vastuullisuus on mielestäni välittämistä. Välitetään siitä, mitä, miten ja kenelle tehdään. 

Arctic Marble poster

 

Yrittäjän näkökulmasta ala on jopa hieman pelottava. Jos julistan tekeväni bisnestä tietyn menettelyn mukaan kumartaen yhdelle arvolle, pyllistän toisaalle. Asioilla on niin monia puolia, ja välissä valintojen tekeminen on äärettömän haastavaa. Mutta se on myös tämän työn suola. Saan ja koen etuoikeudekseni tehdä työtä, jossa pääsen vaikuttamaan asioihin omalta osaltani - yrittäjänä teen joka päivä valintoja miten teen töitä, kenen kanssa teen yhteistyötä, millaisia tuotteita tuon markkinoille jne. Valintojani ohjaa aina monen vaihtoehdon punnitseminen.

Toistaiseksi olen halunnut elää omassa pikku ideologia-kuplassani siitä, että voisin tuottaa kaiken tarpeellisen Suomessa. Okei, täytyy samaan hengenvetoon todeta, että lukuunottamatta yksiä Ray-Baneja, kuvitteelliset silmälasini eivät suinkaan ole ruusunpunaiset. Viime vuosikymmenet ovat ikävä kyllä ajaneet asiat siihen pisteeseen, ettei Suomessa valmistaminen ole millään tavalla helppoa. Silti jaksan uskoa siihen, että vielä me täältä nousemme! Mutta siihen ei pysty kukaan yksin. Me tarvitsemme kulutustottumusten muutosta nyt enemmän kuin koskaan.

Kinos Design made in Finland with Love

 

Syyttävien sormien osoittelun sijaan keskityn siihen, miten itse hoidan työni ja pyrin tekemään siinä vain ja ainoastaan parhaani. Valitsen mieluiten alihankkijat ensi kädessä kotipaikkakunnaltani Rovaniemeltä. Jos en niitä sieltä löydä, lähden laajentamaan hakua. Ja ne tuotannon osat, joihin en ole onnistunut löytämään suomalaista valmistajaa, teen itse Rovaniemellä kotitoimistossani jos vain suinkin mahdollista, kuten kaikki pipot, huivit ja laukut. 

Mitä tulee materiaaleihin, osa niistä hankin ulkomailta kuten villa ja kalannahka, sillä en ole löytänyt vastaavaa kotimaista. Poronnahka tulee Suomesta poronhoitoelinkeinon sivutuotteena. Käyttämäni turkis on myös suomalaista, metsästettyä ns. villiturkista supikoirien harvennuskannasta.  Tuotantolinja ylettyy kuitenkin paljon pidemmälle kuin yritysten suoran käden sidosryhmät - hekin hankkivat käyttämänsä materiaalit jostain. Yhteistyön alussa onkin hyvä pyrkiä selvittämään millaisia toimintatapoja mahdollisella tulevalla yhteistyökumppanilla on ja vastaako heidän arvot oman toiminnan arvoja. 

Liiketoimintani on pientä, mutta missioni ei olekaan täyttää maailmaa omilla tuotteillani, vaan tehdä vain tarpeellinen. Niin kauan kuin voin tehdä tätä työtä täydestä sydämestäni, tiedän olevani oikealla polulla. Olen jo pidempään aikonut laatia listaa alihankkijoistani verkkokauppaani, joten tässäpä näitä! Pienen toimijan pieni lista :)   

  • Painotuotteet - Popa Rovaniemi
  • Tarjottimet - Suomen Viilupuu Oy
  • Poron- ja lohennahkalaukut - Valmistus Rovaniemellä, poronnahka Ahlskog, kalannahka Atlantic Leather
  • Tyynyliinat, pöytäliinat, servetit - Printscorpio Aitoo
  • Kaitaliinat, keittiöpyyhkeet - Jokipiin Pellava
  • Pipot, huivit, pääpannat - Valmistus Rovaniemellä, villa Toptex, Swarovskit Dorado, kankaanpainomateriaalit Seriväri
  • Villiturkis - Orimattila, tupsujen valmistus KatiJuu Rovaniemi

 

Miten sinä näet vastuullisuuden ja miten pitkälle se vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseesi? Asiaa on hyvä miettiä ja jos haluat, voit jättää alle kommenttisi! 

 

 * * *

Briefly in English:
Responsibility of different textile-industries has been in the spot light quite recently in Finland. The consumers are tired of beautiful marketing speeches, no wonder we feel like cheated. Responsibility is part of sustainability. However it's not that easy to work completely and comprehensively sustainable in the field of textile and apparel. Or you could, but that would be making nothing at all.  
Accountability in a business means a great deal of things but further most in my opinion it's about caring. Caring about what, how and to whom you make, do or say things. 
So far I have wanted to live in my own little bubble of ideology that I could produce everything necessary in Finland. But that's not by all means easy nor possible in many ways. I always start looking closely from my own city weather it's about finding suppliers or manufacturers and if I can't find what I'm looking for, I'll expand my search. And if I can't find it in Finland, I'll rather make it myself if possible in Rovaniemi than go to abroad.   
At the end we need a change in our way of consumption and we need it now more than ever. By supporting local businesses you can make a difference as a consumer. It is also easy to check and ask about the production from entrepreneurs - I'm sure they're more than willing to tell about their work! 
My business is still small, but then again, my aim is not to fill the world with my products but to make only what's needed. As long as I can do this with all my heart and soul, I know I'm on the right track. 


Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in Stories

Äideistä parhain sä oot..
Äideistä parhain sä oot..

May 03, 2019

Kylmiä väreitä käsissä. Laulun sanat kaikuvat edelleen korvissani tähän aikaan vuodesta.

Chills on my arms, each time, this time of the year. 

Read More

Polar Bears painted poster for kids' room interior decor by Kinos Design
Sinä pystyt!

March 25, 2019

Samaan aikaan, kun opetamme lapsiamme uskomaan itseensä, on yhtä tärkeää opetella kannustamaan muita ja iloitsemaan muiden onnistumisista.

At the same time as we teach our children to believe in themselves, it's equally important to learn to encourage and rejoice in the success of others.

Read More

Luovuuden aika, klo 9-16!
Luovuuden aika, klo 9-16!

March 11, 2019

Koin tukahduttavaa tunnetta siitä, että minun täytyy nyt kovasti olla luova, joka päivä, juuri klo 9-16 välillä, jolloin minulla on koko aika maailmassa. 

I think I had put some subconscious goals for myself that I was not fulfilling. And it was killing me.

 

Read More