Polar Bears painted poster for kids' room interior decor by Kinos Design

Sinä pystyt!

March 25, 2019

Hän katsoo sinua epäillen. En pysty. En minä osaa..
Kuinka rohkaista lastaan ja luoda uskoa noihin pieniin kasvoihin, jotka katsovat sinua epäillen? Voi kunpa hän vain tietäisi, että me aikuiset pinnistelemme välissä ihan samojen fiiliksien kanssa. 
Mama bear & Baby bear posters by Kinos Design
Omaa suoritustaan tulee liian usein katsottua ulkopuolisen silmin, ikään kuin hyväksyntää hakien. Mitä jos en olekaan tarpeeksi hyvä? Mitä jos en olekaan hyvä muiden silmissä? Mitäpä jos ajateltaisiinkin, että mitäs sitten! Ainakin tein parhaani ja nautin hemmetisti!
Muistelen edelleen kauhulla ala-asteen liikunta-tunteja ja urheilukisoja. Urheilussa menestyminen oli miltei yleis-mittari kaikelle muulle osaamiselle, jolla oma kompetenssi määriteltiin. Arvata saattaa miten minulle kävi. Olin se, joka valittiin aina viimeisinä joukkueisiin ja sehän se mieltä ylensi. Ja juuri kun aloit tuntea syvää tyytyväisyyden tunnetta siitä, että saat liikkua ja harrastaa, niin joku huusi 'Kilpailu!'. Liikunnasta vietiin tekemisen riemu ainaisella vastakkain-asettelulla. Toivoin itsekseni, ettei siitä annettaisi lainkaan arvosanoja, vaan keskityttäisiin siihen, että osallistutaan ja nautitaan. Mutta eihän sillä erotella jyviä akanoista..
Isäni osti kerran hiihtokisojen jälkeen minulle lohdutuspalkinnoksi hopealusikan, sillä en koskaan, ikinä, pärjännyt missään lajissa, vaikka parhaani yritin. Taisin olla viimeinen. Sainpa mitalin sentään jostain! Näin jälkikäteen aivan naurattaa. En tiedä vieläkö fyysistä suoriutumista mitataan alakouluissa, mutta entäpä jos pisteitä jaettaisiin erityisesti niille, jotka tsemppaavat toisiaan ja kannustavat muita? Lapseni päiväkodissa tällaista käytöstä kutsutaan ystävän teoksi. Ja niistä saa tarran.
 
Toivon hartaasti, että se tekemisen riemu ja välittömyys, jotka omassa lapsessani ovat läsnä, säilyisivät läpi elämän. Samaan aikaan, kun opetamme lapsiamme uskomaan itseensä, on yhtä tärkeää opetella kannustamaan muita ja iloitsemaan muiden onnistumisista. Vanhempana voin opettaa lapselleni tuota balanssia, itsetunnon kehittämistä ja muiden kannustamista, olemalla itse esimerkkinä.
Polar Bears poster by Kinos Design
Sinä pystyt! Sinä olet hyvä juuri sellaisena kuin olet! Ja jos harjoittelet oikein ahkerasti, tulet vielä paremmaksi. 

 

 

Briefly in English:

She looks at you with suspicion. I can't. What if I'm not good enough.. 

How to encourage your child and build faith to those little faces? Oh, if she only knew we adults struggle with the same feelings every now and then. 

We look at our performance from the viewpoint of others way too often, as if applying for approval. Instead of that, what if we'd start to think 'Oh what the h***! At least I did my best and I enjoyed more than one can shake a stick at!' 

I wish that the joy of doing different things never fades away from my child. At the same time as we teach our children to believe in themselves, it's equally important to learn to encourage and rejoice in the success of others. As a parent I can help my little one to find the balance between always believing in herself and celebrating the success of others as well by setting an example.

 (Cover photo Radmila/Shutterstock.)Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in Stories

Yrittäjän ajatuksia uudesta arjesta
Yrittäjän ajatuksia uudesta arjesta

March 23, 2020

Poikkeustila vaatii poikkeuksellisia toimia ja aikaa ei ole jäädä lamaantuneena mietimään, että mitäs sitä sitten keksittäisiin. Markkinat ovat niin suuressa ja nopeassa muutoksessa, että tukka hulmuten seuraan vierestä ja koitan pysyä kyydissä. 

Read More

Askel lähempänä innovaatiota
Askel lähempänä innovaatiota

October 10, 2019

Minulla on idea, jota olen hautonut jo pidemmän aikaa. Tunnen syvällä sisimmässäni, että siinä on sitä jotain. Jotain suurempaa, jotain merkityksellistä..

I have a dream. I know it's something big, something meaningful.

Read More

Unelmien päivä @ Willa Lumia
Unelmien päivä @ Willa Lumia

September 23, 2019

Aina joskus kohdalle tulee sellaisia ihmisiä tai paikkoja, jotka jättävät jäljen sydämeen. Niinkuin eräänä ihanana syksyisenä päivänä Rovaniemen Norvajärvellä. Päivä oli niin satumainen, että halusin jakaa sen kanssanne. 

Every now and then you meet people or visit places that touches you in a level that leaves a mark on your heart. This happened to me previously at Willa Lumia in Rovaniemi and I just had to share it with you.

Read More