Dream big - Kuinka minun tarinani alkoi?

Dream big - Kuinka minun tarinani alkoi?

February 28, 2019

Kolme uimapukua. Kirkkaan oranssia, mustaa ja lilaa. Mallia String. Olen noin kahdeksanvuotias ja pidän kädessäni ensimmäistä mallistoani, jonka olen suunnitellut ja esittelen sitä ylpeänä äidilleni. Reilut 30 vuotta myöhemmin muistikuva niistä uikkareista on edelleen verkkokalvoillani ja se saa minut vieläkin huvittumaan.

Synnyin 70-luvun lopussa tavalliseen, keskiluokkaiseen perheeseen Rovaniemellä. Sain varttua lintukoto-maisessa Syväsenvaarassa, jossa kotikadumme vanhemmat pitivät meistä kaikista lapsista hyvää huolta, niin kuin olisimme olleet yhtä isoa perhettä. Kasvoin vain 10 kuukautta vanhemman isosiskoni varjossa, mikä oli toisinaan turvapaikkani, mutta useimmiten minuuteni määre, josta koetin itsepäisesti päästä eroon - vaikkapa sitten äänen käytöllä. Vilkkaana lapsena muistan tunteneeni tyyneyttä ja rauhaa, kun piirsin ja maalasin tai tanssin.

Sitten koitti aika, jolloin Suomen televisio koki mullistuksen - alkoi vielä-botoxittomat Kauniit ja Rohkeat, ja miltei teini-ikään ehtinyt Kirppu oli myyty (vihasin lempinimeäni). Innostuin sarjasta ja mietin, että tuotahan tehdään ehkä ihan oikeasti työnä. Halusin myös itselleni jotain vastaavaa, jonkin luovan alan työn tulevaisuudessa. Samaan aikaan kuitenkin pidin sitä tunnetta vakan alla, väheksyin ja jopa vähän häpesin unelmaani.

Loistin koulussa kuviksen ja käsityön opinnoissa, kaikki muu olikin sitten tervanjuontia. Ihailin ikätovereideni laadukkaita vaatteita, joihin perheellämme ei koskaan ollut varaa. Ompelin itselleni kesämekkoja. Lainasin äitini paitoja, jotka olivat mielestäni tyylikkäämpiä kuin omani. Erityisesti muistan erään hiihtoloman, jolle sain lainata serkkuni toppapukua, joka oli oikeasti lämmin - en olisi millään halunnut luopua siitä loman päätteeksi. Päätin, että vielä joskus minulla on sellaiset talvivaatteet, joissa ei tarvitse palella ja jotka kestävät käyttöä. Sellaiset, jotka toimivat talvipakkasissa, täällä meidän arktisissa oloissa. Ja valmistan ne vaikka itse.

Lukion jälkeen uskaltauduin lähteä pyrkimään kohti unelmaani. En päässyt ensi yrittämällä yliopistoon, joten opiskelin Pukuompelijaksi. Lähdin harjoitteluun Italiaan oppimaan maailmankuulua estetiikan ymmärrystä, nahan muokkausta ja kielitaitoa. Palattuani parin vuoden jälkeen koti-Suomeen epäilin kuitenkin tulevaisuuden suunnitelmiani ja koin tarvitsevani 'oikean ammatin'. Tein syrjähypyn Matkailualan AMK-koulutukseen ja työskentelin sen jälkeen markkinointikoordinaattorina. Lopulta heräsin siihen, ettei sydämeni enää pala siinä, mitä teen työkseni ja lähdin hakeutumaan takaisin vaatetusalalle. Pääsin Lapin yliopistoon ja valmistuin vihdoin Taiteen maisteriksi pääaineenani Vaatetussuunnittelu.

Ymmärsin hyvin pian, että tämä ala vaatii myös yrittäjäksi ryhtymistä. Suomessa ja erityisesti Lapissa suunnittelijan työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole hopeatarjottimella – on työllistettävä itse itsensä. Työn teko oman tuotemerkkini kautta on ollut yksi unelmistani. Yritykseni on vielä nuori, mutta olen ehtinyt kokea monet oppiläksyt, joita ei koulunpenkiltä saa – mutta siitä huolimatta jaksan edelleen uskoa unelmaani. Ja olen muuten huomannut, että kovalla työllä ja itseensä uskomalla unelmat voivat oikeasti toteutua.

Näiden sanojen myötä toivotan Sinut erittäin tervetulleeksi seuraamaan yritykseni tarinan kehittymistä, josta kerron jatkossa täällä blogin puolella enemmän. Kuka tietää vaikka se uimapukumallistokin toteutuisi jossain vaiheessa - eikös ne stringit olleet taas kovaa huutoa?!

Dare to dream big! 

Kuvassa minä ja siskoni Katja - valmiina työntekoon ;)

 

 

Briefly In English:

This is my story. How it all began.
I was only about 8 years old when I designed my first collection.
There were three swimsuits, thongs. Bright orange, black and lilac.
I remember it so clearly, unfortunately.

In my childhood I was a very vivacious child so to speak
and the only way of keeping me still in one place
was to give me something creative to do, like drawing or painting,
or dancing. From a very early stage I realized my future work
would have to be creative as well. 

It was only after high school that I had the courage
to pursue my dreams and say it out loud.
I studied Dressmaking, I went to live in Italy
and after many paths finally I ended up
in the University of Lapland to study Fashion Design. 

I realized very early that working in this field
in Lapland Finland is only going to work by
becoming an entrepreneur. Having my own brand
and working in my own company has been
one dream of mine as well. And now that I have started
that journey I will keep you posted and tell you
how the story continues..
Until that, dare to dream big!Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in Stories

Äideistä parhain sä oot..
Äideistä parhain sä oot..

May 03, 2019

Kylmiä väreitä käsissä. Laulun sanat kaikuvat edelleen korvissani tähän aikaan vuodesta.

Chills on my arms, each time, this time of the year. 

Read More

Vastuuta vai välittämistä?
Vastuuta vai välittämistä?

April 08, 2019

Kuluttajat ovat lopen kyllästyneitä kauniisiin markkinointi-puheisiin. Viime aikojen uutisten valossa ei ole ihme, että koemme tulleemme huijatuiksi.

Consumers are tired of beautiful marketing speeches. In the light of resent news now wonder we feel like cheated. 

Read More

Polar Bears painted poster for kids' room interior decor by Kinos Design
Sinä pystyt!

March 25, 2019

Samaan aikaan, kun opetamme lapsiamme uskomaan itseensä, on yhtä tärkeää opetella kannustamaan muita ja iloitsemaan muiden onnistumisista.

At the same time as we teach our children to believe in themselves, it's equally important to learn to encourage and rejoice in the success of others.

Read More